Kända stadsjeepar

Stadsjeepen, som även ofta kallas för SUV efter engelskans ”Sport Utility Vehicle” är en typ av bilar som konstant ökar i popularitet bland bilköpare, detta till trots för debatten om negativ miljöpåverkan grundat på det höga koldioxidutsläppet och debatten om påverkan på trafiksäkerheten. Bland de första stadsjeeparna räknas ofta Range Rover som introducerades på marknaden under sent 60 – tal. SUV modellerna var ursprungligen populära på landsbygden, men ses lika frekvent i stadsmiljö sedan 1990 talet, då marknaden och antalet modeller ökade markant eftersom SUV blev populärt bland de köpstarka stadsborna. Därav den svenska översättningen ”stadsjeep”.

Stadjeepen och bilden av den i media

SUV är en bil som får mycket uppmärksamhet i media, både på biltestsajter och i nyheterna. Alla rubriker är inte positiva – stadsjeepar har till viss del, åtminstone utomlands, fått en bild framställd av sig som något av en gangsterbil eller en bil för hemliga operationer. Inom filmens värld t.ex. ger en svart SUV med tonade rutor signalen att ”de dåliga pojkarna” är på väg, och att det är bäst för hjälten att sticka. Det är alltså inte så förvånande att det även i de verkliga livets tragedier ofta omtalas att skurken körde just en stadsjeep. Ett exempel är den ofattbara tragedin som inträffade i USA i februari i år, där en masskjutning av uber-förare inträffade. Föraren ansåg sig styrd av en app i den stadsjeep som han körde åt taxibolaget Uber. Flera av de internationella nyhetsbyråerna var snabba med att påpeka att gärningsmannen ”kände sig styrd av en app i sin SUV” istället för att påpeka att mannen kände sig styrd av en taxirelaterad app, vilket borde ha varit logiskt utifrån den störde gärningsmannens osammanhängande förklaringar om att taxibolaget installerat en app som fick honom att bli en marionett åt dem.

Den nya familjebilen

Volvo_XC70_AMII motsats till den bild som målats upp i media tycks trenden istället gå mot att stadsjeep är den nya familjebilen. Genom introduktionen av bl.a. kompakt SUV och crossover SUV , exempelvis Volvos modell XC70, har bränsleförbrukningen minskat medan den högre säkerheten för föraren är oförändrad. Dessa mindre stadsjeepar går ofta under beteckningen CUV, som står för ”Crossover Utility Vehicles” Stabiliteten i konstruktionen och den höga säkerheten är något som gärna tilltalar barnfamiljer. Säkerheten för oskyddade trafikanter är också högre ifall de blir påkörda av en CUV än av en traditionell, större stadsjeep då tyngden på fordonet är mindre och träffpunkten sitter lägre. Dessutom har de s.k. CUV lägre negativ inverkan på miljön då de inte förbrukar lika mycket bensin, och inte heller släpper ut lika mycket koldioxid. Med alla dessa faktorer i betraktande, tror jag inte det är en överdrift att säga att stadsjeepen är här för att stanna, och inte en övergående trend.