Stadsjeepar som klarar terräng lika bra som asfalt

De som äger en stadsjeep använder den sannolikt framförallt för att köra inne i stan, vilket bilens namn antyder. Men det finns de stadsjeepar som lever upp till sitt ursprung som tuff terrängbil, och som klarar sig lika bra på innerstans asfalt som på skogsvägar ute i naturen.

En av dem är Volvo XC90, en stadsjeep tillverkad av Volvo som hade premiär i mars 2015. Bilen har en 2.0-liters dieselfyra, vilket ger den 225 hästkrafter. De krafterna gör att bilen utan större problem kan ta sig uppför branta sluttningar, även om motorn får jobba hårt. Något annat som gör denna stadsjeep utrustad för att klara terräng är dess fyrhjulsdriftssystem, som är femte generationens. Det betyder att bilens kraft framförallt koncentreras till framdäcken, och bara skickas till bakdäcken när den behövs. Bilen klarar nerförsbackar lika bra som den klarar uppförsbackar, då föraren kan ta hjälp av de 360-graders kameror som finns runt bilen och ett system som kallas hill descent control. Systemet fungerar så att det automatiskt bromsar bilen. XC90 klarar också skumpiga grusvägar utan problem, då luftfjädringen skapar en bekväm bilfärd trots djupa potthål. Om det skulle vara vatten i potthålen är inte det heller något problem, eftersom bilen klarar vattendjup på upp till 45 centimeter.trees-677780_1280

En annan bra stadsjeep att satsa på om du vill ha en mångsidig bil är Range Rover Evoque. Evoque började som en konceptbil, men till skillnad från många andra konceptbilar behölls den ursprungliga designen på de bilar som faktiskt kom i produktion. Det gör att Evoque inte bara är speciell på grund av sina förmågor, utan också på grund av sitt utseende. Denna stadsjeep har hög markfrigång och fyrhjulsdrift, vilket gör att den utan problem kan ta sig fram i terräng. Den är också mycket stadig att köra på vinterväglag.

Om du ska ge dig ut på en åktur i naturen med din stadsjeep, och vill ha med dig matsäck på resan, kan ett smidigt alternativ vara att beställa catering. Sandys erbjuder catering på Södermalm, vilket betyder att du kan köra din bil från innerstan ända ut i vildmarken.