Att köra stadsjeep i stan

”Stadsjeep” är det svenska namnet på det fordon som på engelska kallas SUV, Sport Utility Vehicle, och är en korsning mellan ett terrängfordon och en personbil. Med ordet ”stad” i namnet kan man tycka att det skulle vara en självklarhet att köra en stadsjeep i stan. Så är dock inte fallet, i alla fall inte i Sverige. För några år sedan arbetade nämligen politikerna i Stockholms kommun med att definiera en stadsjeep, för att kunna begränsa deras framfart i staden. Detta berodde till viss del på stadsjeeparnas storlek. Deras stora hydda gör dels att de är farliga för andra bilister att krocka med (farligare än andra personbilar), och dels att de kan skymma sikten för fotgängare och cyklister när de står parkerade. Detta gäller särskilt i stadsmiljö, där gatorna kan vara smala och sikten inte särskilt god ens i vanliga fall.

Förslaget berodde också på stadsjeeparnas bränslekonsumtion, som oftast är betydligt högre än en vanlig personbils, och därmed släpper ut mer koldioxid och andra föroreningar i stadsluften i mycket högre grad. Enligt stockholmspolitikern och vänsterpartisten Ann-Marie Strömberg är de miljöförstörande och farliga, vilket hon delvis har rätt i. En Hyundai Tuscon drar till exempel strax under en liter per mil (0,98 liter per mil) på landsvägskörning, och desto mer i stadstrafik. Detsamma med Mercedes M-klass, som drar så mycket som 1,5 liter per mil vid stadskörning. Har man dieselmotor kan den förbrukningen sänkas något, men om man har en stadsjeep som man använder mycket till stadskörning, går det sannolikt åt ganska mycket bränsle ändå. Har du en dieselmotor kan du dock göra något åt det: genom en dieseloptimering av motorn får bilen både bättre effekt och drar mindre bränsle. Du kan få hjälp med det på Dieselkraft.se.Att köra stadsjeep i stan 22

Kritiken mot stadsjeeparnas bränsleförbrukning har dock fått tillverkarna att svara, och flera av dem har kommit ut med en så kallad CUV-modell: Crossover Utility Vehicle.  De kan till exempel vara bilar som ser ut som en stadsjeep, men i grunden är baserade på en personbil, vilket gör att bränsleförbrukningen också är i princip densamma som en personbils. Utvecklingen går också framåt när det gäller stadsjeepar som går på miljöbränsle, så kanske kommer det i framtiden att bli en självklarhet att köra stadsjeepar i just städer.